Patronymikon och metronymikon

Patronymikon och metronymikon är ett sett att skapa efternamn baserat på vad en förälder heter. Metoden används mycket i Ryssland, Mellanöstern och i de nordöstra delarna av Afrika. Det var också vanligt i Sverige historiskt sett, men var exempelvis inte tillåtet mellan 1966 och 1982. På senare år används metoden dock en del igen i Sverige för att skapa efternamn.

Patronymikon kallas den metod som använd för att skapa ett efternamn baserad på pappans förnamn. Heter exempelvis pappan Sven Karlsson kan hans barn får efternamnet Svensson eller Svensdotter, beroende på om barnet är en pojke eller flicka.

När efternamnet baseras på vad mamman heter kallas det metronymikon. Det var kanske mest vanligt i Sverige under medeltiden och exempel på namn skulle kunna vara att sonen till en mamma som heter Matilda skulle kunna få namnet Matildasson.

Vill du veta mer om svenska förnamn, såsom pojknamn och flicknamn finns det många resurser att leta bland. Det går då att få fram vilket ursprung olika namn har och ved de från början har betytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *