Hitta en bra värmepumpsinstallatör

Att hitta värmepumpsinstallatör för sitt nya uppvärmningssystem kan vara svårt om du vill vara säker på att du hittar någon som kommer att göra ett bra jobb.

Den första frågan du kan ställa dig innan du börjar leta är vilken typ av installatör du behöver för din värmepumpinstallation. Svaret på detta beror på vilken typ värmepump som skall installeras. Oftast krävs en certifierad kyltekniker om det skall dras ledningar med köldmedium, vilket är standard för luft/luft och vanligt om man installerar luft/vatten.

Ska du installera bergvärme krävs naturligtvis även en certifierad borrare för själva borrningen. Utöver detta kan det sedan även krävas rörmokare och elektriker.

Sedan gäller det att inte enbart gå på att det är en certifierad värmepumpsinstallatör som du hittar. Det ska givetvis vara en installatör med gott rykte. För att sålla bort de sämsta kan det vara bäst gå via sin återförsäljare. De har ofta bra koll på de olika aktörerna och vet vilka installatörer de kan rekommendera som pålitliga i just ditt närområde.

Gör det själv en tjänst att inte enbart gå på det lägsta priset för installation. Det vanligaste problemet kring värmepumpar är att de är felaktigt installerade. I slutändan blir det i många fall dyrare att använda en billig installatör som visar sig vara okunnig.

För att du ska få ut maximal kapacitet av din värmepump är det viktigt att installationen genomförs på rätt sätt. Att spara in på installationen kan bli dyrt i längden, då elförbrukningen kan bli onödigt hög. Se därför alltid till att installationen sker av installatörer som har den utbildning och erfarenhet som krävs för att utföra jobbet på bästa sätt.

Att köpa både värmepump och installation från samma företag gör att du kan vara säker på att allt blir gjort. Om du väljer att köpa en billig värmepump separat kan du stå där utan någon som är villig att installera den. Har du otur kan kylteknikern dessutom hävda att just den värmepumpen är extra krävande och därför kräver extra betalt.

En värmepumpsinstallatör är vanligen en kyltekniker och vanligtvis inte behörighet för att utföra elinstallationer. Det brukar inte heller behövas vid installation av luft/luft. En luft/luftvärmepump får helt enkelt tillgång till el via en vanlig stickkontakt. Om inget eluttag finns i anslutning till pumpen, eller du önskar en fast installation måste du ha dit en elektriker.

Luft/vatten, frånluft och bergvärme ställer högre krav när det gäller el och ibland ingår detta i installationen. Se till att du vet vad som krävs för installationen av din värmepump och vid behov kontakta en elektriker i god tid innan installation eller hör om installatören kan hjälpa dig även med detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *