Att välja rätt innebandyklubba

Står du i startgropen att köpa nya innebandyklubba, men är osäker på vad som passar dig bäst? Här kommer några tips på vad du kan tänka på:

  • Right eller left? Är du högerhänt ska du i de allra flesta fallen välja en left-klubba. Det betyder att bladet pekar åt vänster när du håller klubban med båda händer.
  • Välj rätt längd. Vanligtvis ska klubban, ståendes rakt upp mellan fötterna, räcka 5-10 cm över naveln. En kortare klubba ger lite bättre bollkontroll och en längre ger bättre räckvidd.
  • Val av skaftmaterial. De dyrare klubborna består av 100% kolfiber. Det ger lättare klubbor med lite bättre spelegenskaper. Dessa klubbor är dock lite mer ömtåliga mot slag. Ett skaft som består av en mix av kolfiber och glasfiber har inte riktigt samma spelkänsla, men kan vara lättare att spela med för den som inte spelat så mycket. Dessa skaft är dessutom lite tåligare.
  • Hitta rätt flex. Klubbans flex innebär hur mycket den böjs om den utsätts för ett visst tryck. Ju lägre flex desto styvare skaft. När det gäller barnklubbor är oftast flexen väl anpassad efter klubbans längd. När det gäller seniorklubbor finns det dock lite olika att välja bland. Damseniorer spelar vanligtvis med en flex på 29 och herrseniorer spelar oftast med en flex på 27. Dock finns det så pass styva skaft som ända ner till 23. Vid val av för låg flex blir det svårt att få till den kraft och tyngd som behövs för att kunna nyttja flexen vid skott och pass. Då går mycket kraft i spelet till spillo.
  • Välja blad till klubban. Även bladet spelar stor roll när du ska köpa ny innebandyklubba. Med ett rakare eller mindre skålat blad är lättare att kontrollera bollen vid bollbehandling och passning. Önskas det blad som lämpar sig bättre för direkt skott kan det vara att föredra ett mer skålat eller hookad blad. Här gäller det att hitta en balansgång mellan att kunna behandla bollen så bra som önskas, men ändå få till ett hårt skott.

Ibland kanske det känns enklast att gå in i en butik som Stadium, XXL eller Interport när det är dags att köpa nya innebandygrejer. Tyvärr är oftast utbudet väldigt begränsat i dessa sportkedjor och materialkunskapen är inte den bästa. Rekommendation är att vända sig till en specialistbutik för att hitta det som passar dig allra bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *